omne.me by Luka logo
Udobna fotelja na coaching susretu predstavlja link na članak 'Što je coaching'

Što je coaching? 6 službenih definicija

Podijeli ovu objavu:

BRZI PREGLED

Što je coaching?

Najjednostavnije rečeno, coaching je serija razgovora koje imate sa svojim coachem.

U malo širem smislu, to je profesionalni odnos kojeg uspostavljate s coachem.

Odnos s povjerenjem na prvom mjestu, koji se temelji na međusobnoj suradnji.

Poanta tog odnosa je pružanje podrške klijentu u ostvarivanju njegovih ciljeva i osobnoj transformaciji na tom putu.

Coaching proces ima određeni vremenski okvir, nakon kojeg se klijent i coach razilaze. Trajanje ovisi o cilju koji stoji iza nečijeg dolaska. Uvijek se određuje jasna svrha i namjera rada, koja se može izraziti u obliku ciljeva. Kretanje prema tim ciljevima se zatim prati kroz rezultate.

Svaki proces je jedinstven i rađen po mjeri klijenta.

Postoji mnogo definicija od brojnih institucija. Gore navedeno je osnovni okvir i u pravilu će se sve definicije kretati oko tih temelja.

Hrvatska udruga za coaching

Hrvatska udruga za coaching opisuje struku coachinga kao individualizirani proces facilitacije promjene radi postizanja ciljeva i obogaćivanja života klijenta. Također, kao vremenski definirano radno partnerstvo u kojem coach i klijent koriste raznovrsne metoda u cilju poboljšavanja klijentovih sposobnosti i postizanja ciljeva.

Tvrde: “To je suradnički odnos ravnopravnih partnera, u kojem će coach poticati, postavljati pitanja, izazvati, omogućiti uvide i učenja. On neće davati savjete i neće odlučivati umjesto klijenta.

Samostalno donošenje odluka i učenje kako učiti i promatrati samog/u sebe neki su od važnih rezultata coachinga. Klijent i coach razvijaju odnos povjerenja, pa je klijent spreman na izazove i eksperimente.

Klijent je aktivan i u promatranju i evaluaciji samog procesa te će coachu jasno reći što funkcionira a što ne, kako bi coaching bio što je moguće više prilagođen potrebama klijenta.

International Coaching Federation

Najveća coaching institucija na svijetu nosi naziv International Coaching Federation, odnosno ICF. Uskoro će biti tri desetljeća kako ICF radi na standardizaciji prakse i educiranja javnosti o svim dobrobitima.

Coaching definiraju kao partnerstvo s klijentom u misaonom i kreativnom procesu koji ga inspirira maksimizirati osobni i profesionalni potencijal.

Tvrde da proces coachinga otključava prethodno neiskorištene izvore kreativnosti, produktivnosti i leadershipa.

ICF je u suradnji s organizacijama EMCC, Association for Coaching i francuskim društvom Société Française de Coaching, pri Europskom ekonomskom i socijalnom odboru još 2011. godine usuglasila Profesionalnu povelju za coaching i mentoring, kojom su postavili temelje etičkog kodeksa i dobre prakse u struci.

U povelji, coaching definiraju kao facilitaciju klijentovog procesa učenja kroz korištenje profesionalnih metoda i tehnika kako bi pomogli poboljšati ono što predstavlja prepreku i jačali ono što je već učinkovito, a sve s ciljem dosezanja ciljeva klijenta.

Sveučilište Oxford

Oxford definira coaching kao razgovor facilitiran od strane coacha, kroz koji on kreira okruženje u kojem klijent može uz podršku razmotriti temu na kojoj radi, artikulirati ciljeve, generirati i odabrati opcije prije donošenja odluke o svojim sljedećim koracima.

Ističu vrijednost takvog rada u tome što klijent ima priliku raditi s objektivnim, nepristranim “partnerom u razmišljanju” koji će mu pružiti podršku u vlastitim ciljevima.

Zanimljiva je činjenica da Sveučilište Oxford u sklopu svog internog odjela ljudskih potencijala, osoblju sveučilišta osigurava profesionalni coaching. Studenti su im pak zbrinuti u domeni mentalnog zdravlja s besplatnim savjetovanjem (eng. counseling).

Američka psihološka asocijacija

Američka psihološka asocijacija, najveća znanstvena i profesionalna organizacija psihologa u SAD-u, s oko 133.000 članova koji uključuju znanstvenike, edukatore, kliničare, konzultante i studente, life coaching definira kao oblik podučavanja i poticanja klijenta koji je dizajniran kao podrška individuama u identifikaciji i ostvarivanju ciljeva koji su im važni u osobnom i poslovnom životu.

PsychologyToday.com

Publikacija PsychologyToday.com, magazin koji piše o temama iz psihologije još od 1967. godine, u svojoj objavi coaching opisuje kao proces koji za svrhu ima pomoći klijentima ostvariti konkretne ciljeve, identificirati i razriješiti prepreke i izgraditi vještine i kompetencije koje su im potrebne na tom putu.

Naglašavaju da je takav proces specifičan i orijentiran na ciljeve te se ne bavi patološkim aspektima života, koji se procesiraju na terapiji. Coachevi mogu pružiti podršku klijentima koji iskušavaju subkliničku anksioznost ili depresivne periode, ali nemaju dijagnozu mentalnog poremećaja.

Pogledajte njihovu objavu, u kojoj su istaknuli meta-analizu koja upućuje da coaching ima značajne pozitivne učinke u organizacijama u svih pet mjerenih kategorija analize: performanse/vještine, blagostanje, snalaženje sa situacijama, mindset na poslu i samokontrola u postizanju ciljeva.

Upućuju i na sistematski pregled 140 studija koji ističe važnost odnosa klijenta i coacha te vrijednost treninga i edukacije coacha kako bi isti mogao prepoznavati emocionalne reakcije klijenta i druge aspekte bitne za coaching praksu i istraživanja.

Poslušajte predavanje

Preporučam predavanje “Što coaching JE i što coaching NIJE” od udruge U4HR, u kojem certificirani coach Hrvojka Kutle prezentira svjetske standarde u toj struci.

U predavanju Hrvojka je opisala ulogu coacha kao podrška klijentu dok klijent nalazi način da pomogne sam sebi.

Hrvojka obrađuje granice struke na 16. minuti predavanja. Link s vremenom namještenim na definicije je ovdje.

Informirajte se dodatno

Svakako proučite česta pitanja o coachingu na omne.me coaching stranici, na kojoj se možete i javiti za individualni rad.

Reference

  1. European Mentoring and Coaching Council (EMCC) and International Coach Federation (ICF) and others, Professional Charter for Coaching and Mentoring, June 2011
  2. Tim TheeboomBianca Beersma & Annelies E.M. van Vianen (2014) Does coaching work? A meta-analysis on the effects of coaching on individual level outcomes in an organizational context, The Journal of Positive Psychology, 9:1, 1-18, DOI: 10.1080/17439760.2013.837499
  3. Lai, Y.-L., & McDowall, A. (2014). A systematic review of (SR) coaching psychology: Focusing on the attributes of effective coaching psychologistsInternational Coaching Psychology Review, 9(2), 118–134.

Podijeli ovu objavu:

Picture of Luka Šolta
Luka Šolta

Coach, predavač, trener osobnog razvoja i predsjednik Hrvatske udruge za coaching. Kroz pristup utemeljen na dokazima, zadovoljstvo mi je kreirati strukturirane programe za osobni razvoj i individualno raditi s ljudima.

O MENI

Sve objave

Učitane su sve objave