omne.me by Luka logo
Luka Šolta u crnoj majici ispred žute pozadine pokazuje na natpis "Što sve nismo učili u školi"

Što sve nismo učili u školi | Predavanje

Podijeli ovu objavu:

U besplatnom predavanju osvijesti koje sve esencijalne vještine svakodnevnog života nismo učili u školi i samo je na nama da ih savladamo

(više informacija niže)

Prijavi se na #pronađisebe newsletter i primit ćeš snimku ovog webinara

BONUS – odmah dobivaš i sve druge besplatne materijale koje možeš pronaći na ovom portalu

U suradnji s Karijernim centrom pri Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, održao sam online predavanje “Što sve nismo učili u školi”, u kojem prolazim kroz popis esencijalnih vještina i znanja koje nisu uključene u obrazovni sustav, a koje su esencijalne za zdrav i funkcionalan život, koje nam jedino preostaje samostalno proučavati i razvijati.

Što to nismo učili u školi?

Nismo nikad proučavali empatiju, kako slušati, voditi zdrave razgovore, slušati intuiciju, voditi zdrave odnose s obitelji, prijateljima, partnerima, kako se koncentrirati, razviti autentičnu kulturu čitanja, umjetnički se izraziti bez zadatka, kako pisati, kako voditi računa o zdravlju holistički, kako se zdravo razjačati, smršaviti, jesti, kako imati zdravu razinu energije, kako prodavati, kako se cijeniti, kako izaći iz glave, kako slušati tijelo, što znači kreirati nešto bez zadatka, kako razvijati samopouzdanje i samopoštovanje, kako se prepustiti, kako imati odnos sa strahom i s neuspjehom, kako biti sretan, kako se motivirati, kako učiti, kako razvijati samodisciplinu i radnu etiku itd.

Što se tiče seksa, dobili smo samo brošuru o svim spolnim bolestima koje možemo dobiti.

Navedeno je samo dio stvari koje ćemo prolaziti u predavanju. U pripremi predavanja, jednostavno sam morao prestati s izradom popisa jer bi mogao ići u nedogled.

Sve te stvari smo kroz okolnosti prisiljeni sami “pokupiti putem”. Implicira se da svi to naučimo sami.

Kako godine idu, prirodna selekcija radi svoje i oni koji su prirodno uspješni u ovim temama uživaju, dok oni kojima je potrebna podrška ulaze u probleme, koji mogu i ne moraju voditi raznim oblicima neuspjeha ili mentalnih i fizičkih bolesti.

Sve navedene stvari su teme koje možemo proučavati godinama, ako ne i cijeli život. Dok u obrazovnom sustavu direktno nisu niti spomenute, već jedino “usput” kroz neke nevezane predmete.

U nekoj drugoj civilizaciji te teme će biti bitnije od učenja stvari napamet i pisanja zapamćenih odgovora na ispitu. U međuvremenu, dobro je osvijestiti što točno nismo pokrili u školi i obrazovnom sustavu i pobrinuti se za vlastitu edukaciju samostalno.

Za koga je ovo?

Za studente, učenike, bivše učenike i studente, odrasle radnike u korporativnom društvu koji na svojoj koži sve više shvaćaju da su im navedene vještine potrebne, poduzetnike koji rade na sebi i sve one koji su ozbiljni oko zdravog osobnog razvoja.

Koja je namjera predavanja?

Namjera predavanja nije pobuniti se protiv obrazovnog sustava i napustiti fakultet, kako je to popularno u Americi u poduzetničkim pričama, gdje, uostalom, fakultetsko obrazovanje može koštati i do pola miliona dolara.

Namjera je kroz dijalog osvijestiti područja koja nam kroje svakodnevicu i esencijalna su za zdrav i funkcionalan život. Osvijestiti da u obrazovnom sustavu učimo druge stvari na drugačiji način i da, u trenutnom ustrojstvu, taj sustav jednostavno nije sačinjen da pokriva ove stvari koje su nam potrebne za zdrav i funkcionalan život.

Što dobivaš kroz ovo predavanje?

Kroz osvješćivanje automatski razvijamo mogućnosti vlastitog izbora, koji može biti i samostalni rad na svim navedenim područjima.

Osvješćivanje samo po sebi kreira inspiraciju da promijenimo stvari, motivaciju za takvim radom i interes za daljnjim učenjem i edukacijom.

Ali, čak i ako odlučite ne raditi ništa, sama svjesnost o tome što pokrivamo i što ne pokrivamo u obrazovnom sustavu je vrlo vrijedna stvar.

BONUSI uz ovo predavanje

Prijavom na #pronađisebe newsletter dobivaš i sve besplatne materijale koje možeš pronaći na ovom portalu. Uz ovo predavanje, na mail ćeš primiti i sva druga predavanja, radionice i vježbe, kao i sve nove materijale kako ih kreiram.

Prijavi se na #pronađisebe newsletter i primit ćeš snimku ovog webinara

BONUS – odmah dobivaš i sve druge besplatne materijale koje možeš pronaći na ovom portalu

Podijeli ovu objavu:

Picture of Luka Šolta
Luka Šolta

Coach, predavač, trener osobnog razvoja i predsjednik Hrvatske udruge za coaching. Kroz pristup utemeljen na dokazima, zadovoljstvo mi je kreirati strukturirane programe za osobni razvoj i individualno raditi s ljudima.

O MENI

Sve objave

Učitane su sve objave