omne.me by Luka logo
Luka Šolta pred mikrofonom drži predavanje u webkameru

Mindfulness alati za nošenje sa stresom | Trening

Podijeli ovu objavu:

Prijavi se na #pronađisebe newsletter i dobivaš ovaj webinar i sve nove besplatne materijale direktno na mail

ILI

Napravi si profil na stranici Moj profil i moći ćeš gledati ovo predavanje direktno na ovoj stranici (otključat će se video)

Uzmi besplatan dvosatni edukativni trening u kojem usvajaš teoriju i praksu mindfulness vježbi.

U suradnji s Centrom za karijere pri Ekonomskom fakultetu u Rijeci, održao sam radionicu Mindfulness alati za nošenje sa stresom. S fokusom na praksu, kroz dvije vođene vježbe smo postavili temelje za razumijevanje tehnika koje polaznici mogu dalje koristiti sami za nošenje sa stresom.

Za koga je ovo?

Za poduzetnike, korporativce, studente i sve one koji se nose sa stresom u današnjem digitalnom urbanom društvu ili za one koji žele upoznati mindfulness praksu, naučiti nešto o tome i iskusiti stanje kakvo donose takve vježbe.

Kako stojiš sa stresom?

Loša vijest je što nas u obrazovnom sustavu ne uče kako se nositi sa stresom. Ta vještina je prepuštena nama samima. Oni izdržljivi se snalaze, dok oni osjetljivi trpe posljedice današnjeg društva.

S razvitkom digitalnih tehnologija i svim drugim modernim trendovima, rastu i statistike bolesti uzrokovanih stresom. Uredi nisu namijenjeni kao mjesta na koja ste se došli opustiti, već su namijenjeni za vašu produktivnost. Odmor i regeneracija ostaju na vama samima, nakon što odete doma s posla. Ako ne vodite računa o toj odgovornosti, sve posljedice će ići na vaš račun.

Što ćeš naučiti u ovoj radionici?

U prvom dijelu radionice polaznici upoznaju teoriju iza dvije temeljne budističke prakse ili kvalitete uma koje sačinjavaju današnju zapadnjačku praksu mindfulnessa. To su samatha praksa koncentracije, odnosno kvaliteta uma mirnoće i spokoja i vipassana praksa primijećivanja, odnosno kvaliteta uma uvida. Drugim riječima, vidjeti stvari onakve kakve jesu.

Iako je današnji mindfulness dominantno usmjeren na vipassana tehnike, budistički pojam mindfulnessa, odnosno sati, je tradicionalno sačinjen od obje kvalitete umasamathe vipassane.

Fokus radionice je na najosnovnijem anatomskom razumijevanju te dvije kvalitete našeg uma. Imamo ih i dobra ideja je osvijestiti ih i naučiti ih koristiti.

Bez zadiranja u budističku tradiciju ili držanja zapadnjačkih brendiranih protokola poput MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction), polaznici imaju priliku upoznati navedene aspekte vlastitog uma slušajući teoretski dio i zatim ih direktno iskusiti kroz vođene vježbe.

Koristi tehnike iz ove radionice za nošenje sa stresom

Nakon upoznavanja s dvije temeljne kvalitete uma za izgradnju mindfulness stanja, polaznici dobivaju upute kako koristiti naučene tehnike za rješavanje akutnih stresnih situacija i za izgradnju vlastite otpornosti na stres u dugom roku.

Putem svakodnevnog prakticiranja, balansiramo parasimpatički živčani sustav, odnosno naš kapacitet za opuštanje, i jačamo dijelove mozga koji odgovaraju opuštenom stanju i smirenom umu. Više o znanstvenoj podlozi iza mindfulness praksi ćete moći pratiti na blog objavama u budućnosti.

Snimka s vođenim vježbama vam može poslužiti kao referenca za samostalni rad ili za ponovno puštanje vođenih vježbi u kojima samo slijedite upute.

Dobrobiti mindfulness praksi

Znanstveno dokazane dobrobiti mindfulness praksi su nebrojene. Pogledaj ovaj resurs ako te zanima istražiti više.

Osim otpuštanja stresa, spomenutog jačanja dijelova mozga i parasimpatičkog živčanog sustava, mindfulnessom si jačamo imunosni sustav, kvalitetu sna, pomaže kod depresije, poboljšava kognitivne sposobnosti uz brojne druge dobrobiti koje ću u dugom roku detaljno obrađivati na ovom portalu.

BONUSI uz ovu radionicu

Prijavom na #pronađisebe newsletter dobivaš sve besplatne materijale koje možeš pronaći na ovom portalu. Uz ovu radionicu, primit ćeš i sva druga predavanja i vježbe, kao i sve nove materijale kako ih kreiram.

Kako nastaviti?

Za direktan rad na rješavanju akutnog stresa ili učenju kako dugoročno ojačati vlastiti kapacitet za stres, javite se za coaching ili se prijavite na seminare.

Podijeli ovu objavu:

Picture of Luka Šolta
Luka Šolta

Coach, predavač, trener osobnog razvoja i predsjednik Hrvatske udruge za coaching. Kroz pristup utemeljen na dokazima, zadovoljstvo mi je kreirati strukturirane programe za osobni razvoj i individualno raditi s ljudima.

O MENI

Sve objave

Učitane su sve objave